Wild Cherry Cordwood

ТЕХНОЛОГИЯТА

Бутиковата къща за гости Wild Cherry Cordwood (Дивите череши) е изградена по технологията cordwood. Това е почти непозната у нас еко-технология, но е широко използвана в Канада и САЩ. В Русия тази технология е позната под името „глиночурка“, защото вместо хоросан за свързващо вещество се използва глина.

Технологията е изключително енергийно ефективна и в къщата се поддържа почти постоянна температура през различните сезони. Стената е своеобразен сандвич панел и се състои от три части, като външните са от хоросан, а вътрешността е куха и е запълненна с дървени стърготини. Свързващ елемент са дървените трупчета, които са отличен термоизолатор.

Покривът е двоен с изолация от каменна вата. Покрит е с хидроизолация, която е засипана с пръст, чимове и слама.

Отоплението се осъщестрвява посредством зидана ракетна печка, изградена от огнеупорни тухли. Покрай горивната камера има изградени въздушни канали (по подобие на руските печки) и това спомага за по-добрата конвекция на въздуха в къщата.

Wild Cherry Cordwood е единствената къща в България, изградена по тази технология. За нас е удоволствие, когато виждаме интереса и споделяме с гостите си нашия опит и ценни идеи.

Повече видео материал може да намерите в нашият youtube канал:

Scroll to Top